De Spaanse regering hoopt op een “belangrijke internationale trofee” bij de verdeling van Europese topfuncties en aast met name op het voorzitterschap van de eurogroep. Dat is de vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden.

De kans op die post is volgens het Spaanse dagblad El Mundo maandag, erg groot dankzij de huidige voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Hij wil ermee ophouden om Europees Commissaris te worden. De Nederlandse regering heeft volgens El Mundo de Spaanse regering daar al informeel van op de hoogte gesteld.

Daarmee ligt de weg vrijwel open voor de Spaanse minister van Financiën, Luis de Guindos, om Dijsselbloem op te volgen. Volgens El Mundo ligt het in de verwachting dat De Guindos en Dijsselbloem eind dit jaar hun nieuwe baan krijgen. Dijsselbloem zou dan de opvolger worden van Neelie Kroes, die nu als Europees Commissaris de portefeuille Digitale Agenda heeft.

Posten verdelen

Wie op welke post terechtkomt, zou 16 juli kunnen worden vastgesteld op de speciale Europese top over topfuncties. El Mundo vraagt zich niet meer af of De Guindos Dijsselbloem opvolgt, maar vooral wanneer.

Zo zou op de top moeten worden bepaald of De Guindos enige tijd voorzitter van de eurogroep én Spaans minister kan zijn, als Dijsselbloem snel als eurogroepvoorzitter opstapt.

Dijsselbloem: ik heb al twee banen

Dijsselbloem zelf zei maandag in Brussel dat hij deze baan wat hem betreft nog een flinke tijd houdt. Op de vraag of hij kandidaat is om EU-commissaris te worden, antwoordde hij: "Ik heb al een baan, sterker nog ik heb er twee. En die combinatie bevalt op zich prima."

In de eurogroep komt het onderwerp niet ter sprake, aldus Dijsselbloem. De verdeling van de topposten in Brussel is iets voor de regeringsleiders en staatshoofden van de EU-landen. "We wachten het verder af.''

Spanje stemde bij de benoeming van Dijsselbloem in januari 2013 als voorzitter van de eurogroep als enige tegen. Het land voelde zich tekortgedaan bij de verdeling van invloedrijke EU-posten.

Meer Nederlanders genoemd

Dijsselbloem is niet de enige Nederlander die wordt genoemd voor een post in Brussel. Zelfs de naam van premier Mark Rutte is opgedoken. Kijk hier voor een volledig overzicht.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl